Mushkarac iz sikirevaca ozhenio svoju kravu nigdje u zakonu ili ustavu ne p

0
Rate this post

Solidarnost i jednakost u zdravlju

Cilj: Dovesti do ravnopravnosti i solidarnosti između zemalja članica regije i društvenih skupina u pojedinim zemljama u razvoju područja zdravstva

Premošćivanje “zdravstvenog jaza” između zemalja

Siromaštvo je najčešći uzrok lošeg zdravlja i nedostatka društvenih veza. Jedna trećina stanovništva istočnog dijela Europske regije, odnosno 120 milijuna ljudi, živi u ekstremnom siromaštvu. Područje zdravstva je u najnepovoljnijem položaju u onim zemljama u kojima gospodarstva ne mogu osigurati adekvatan prihod za sve, gdje su društveni sustavi urušeni i resursi se zloupotrebljavaju.

O tome jasno svjedoči ogroman “jaz”.

zdravlje “između zapadnog i istočnog dijela regije. Raspon stopa smrtnosti dojenčadi je od 3 do 43 umrla na 1000 živorođenih, a očekivani životni vijek pri rođenju je od 79 do 64 godine.

Kako bi se smanjile nejednakosti, kao i osigurala socijalna sigurnost i koherentnost aktivnosti zemalja Europske regije, potreban je pojačan timski rad međunarodnih institucija, financijskih institucija i subvencionirajućih organizacija.

To će povećati kapacitet i učinkovitost mjera zdravstvene potpore u najpotrebnijim zemljama.

“Inicijativu 20/20”, uspostavljenu tijekom sastanka na summitu Ujedinjenih naroda u Kopenhagenu 1995., sada treba u potpunosti poštovati.

  1. To će povećati kapacitet i učinkovitost mjera zdravstvene potpore u najpotrebnijim zemljamaOvo znači što najmanje 20% cjelokupne razvojne pomoći trebalo bi ići na aktivnosti socijalnog sektora, a zemlje primateljice trebale bi usmjeriti najmanje 20% svog nacionalnog proračuna (neto potpore) u osnovne socijalne usluge.
  2. Štoviše, vanjska potpora trebala bi biti puno bolje integrirana u one vladine programe razvoja zdravstva kojima se daje visoki prioritet u zemlji primateljici i koji se temelje na nacionalnoj politici zdravlja za sve.
  3. „Zdravlje 21“ je praktična osnova za zajedničko djelovanje država članica koje će razmjenjivati ​​iskustva u smanjenju „zdravstvenog jaza“; razmjenom iskustava možete učiti jedni od drugih i nadahnjivati ​​jedni druge.

Svaka europska država članica trebala bi sudjelovati u razmjeni informacija na forumu SZO-a kako bi iskoristila praktično znanje stečeno tijekom djelovanja za zdravlje za sve na globalnoj i regionalnoj razini; također bi trebao stvoriti i doprinijeti međunarodnom znanju.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime