broj jedan

Ivo Josipović upozorio Kolindu: ‘Ako budeš bezvezna poput mene prozvat će te Ko-lignja’

Nakon što je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović podržao kao jedinu koja ima ovlasti vojsku poslati na mimohod, njezin prethodnik odlučio joj je udijeliti još par savjeta.

Ivo Josipović ili "spasitelj hrvatske ljevice" kako si u napadaju skromnosti voli dati na važnosti, pomalo oštro u desno skrenuo je jučer kad je podržao svoju nasljednicu na tronu predsjednika republike u njenom inzistiranju na još jednoj stvari koja je neophodna za prosperitet građana i izlazak iz dugogodišnje gospodarske krize: tko je vrhovni zapovjednik katastrofalno loše opremljenih vojnih snaga? Predsjednica eto od silne borbe za upravljanje s vojskom - koja joj sad treba jer se formalno više ne može osloniti na stranačku vojsku HDZ-a Klemm Security - nije još stigla postaviti savjetnika za ekonomiju, ali nema žurbe, jer neće recesija nigdje uteći. Barem tako tvrdi Ivo Josipović koji je recesiju skrštenih ruku promatrao pet godina.

Recesija je zafrknuta. Gledali smo se u oči, recesija i ja. Gledam ja u grafikone gospodarskih pokazatelja. Pa gledam u svoj vrhunski rejting. Pa opet u grafikone teškog gospodarskog stanja. Pa moj rejting. Pa grafikone, pa rejting... I tako pet godina. I nitko da zucne. Recesija na mene. Ja na recesiju - priča Josipović.

- Recesija je zafrknuta. Gledali smo se u oči, recesija i ja. Gledam ja u grafikone gospodarskih pokazatelja. Pa gledam u svoj vrhunski rejting. Pa opet u grafikone teškog gospodarskog stanja. Pa moj rejting. Pa grafikone, pa rejting... I tako pet godina. I nitko da zucne. Recesija na mene. Ja na recesiju. Na kraju sam ja pokleknuo, jer sam gledajući u svoj rejting izgubio izbore, a recesija je nastavila dalje sa svojim sedmogodišnjim mandatom upravljanja hrvatskim gospodarstvom - upozorio je aktualnu predsjednicu bivši predsjednik Josipović.

Ex-predsjednik pozvao je predsjednicu da se odvaži i napravi distancu od svoje bivše stranke, jer u protivnom bi je mogla zadesiti njegova sudbina.

- Kad čovjek siđe s Pantovčaka mnogo mu je stvari jasnije. Ja to zovem "nova inteligencija", a u narodu to posprdno zovu "naknadna pamet", no kako god se zvalo, mnogo toga mi je sada jasnije, što bi se i kako trebalo napraviti u ovoj državi. Naravno, sad kad ne mogu ništa učiniti lakše je o tome pričati, nego dok sam bio u poziciji poput Kolindine koja sad realno može nešto poduzeti. Lakše je pričati kad se ne može, nego raditi kad se može. Zato su mene i prozvali lignja, a Kolindu, ako krene mojim stopama, prozvat će Ko-lignja - zaključio je Ivo Josipović.

Predsjednica nije odmah komentirala podršku svojeg prethodnika, jer je od hrvatskih nedaća pobjegla u Afganistan koji - zbog dvadesetogodišnje vladavine talibana i američkog bombarderskog demokratiziranja - sasvim lijepo živi u Srednjem vijeku. No do zaključenja ovog teksta njezin ured oglasio se s kratkim citatom admirala Nelsona upućenog Broju Jedan iz kultnog Alan Forda:

- Stara smrdljiva ribo, probušeni brode, slomljeni jarbole. Ova tvoja plitka misao sigurno mi nikad ne bi pala na um!

Fotografija
Sanjin Strukic/PIXSELL

Facebook komentari