basta

Apel urednika News Bara: Zaustavimo medijsko izrabljivanje psihički poremećenih ljudi!

Pod hitno treba prestati s praksom hrvatskih medija koji na naslovnice novina stavljaju ljude kojima je očito potrebna psihološka pomoć.

Apsolutno sam bio zgrožen ugledavši naslovnice 249. i 250. broja Expressa. Na prvoj bivši predsjednik Ivo Josipović koji u očitom delirium tremensu tvrdi "Da, bit ću premijer!", a na drugoj Borna Rajić s kondomolikim šeširom na glavi koji već sam otkriva sve što trebate znati o gospođinom psihičkom stanju. I dok je potonja barem dobro situirana razvedenica željna tople ljudske pozornosti koju dobiva pričanjem pizdarija na YouTubeu, bivši predsjednik puno je teži slučaj.

Nakon što je izgubio predsjedničke izbore, a očito i vlastiti razum, Ivo Josipović izbačen je s Pantovčaka, te je s četiri stana u posjedu ipak postao beskućnik. Unatoč formalnoj ušteđevini od 250 tisuća eura i predizbornom obećanju kako će se u slučaju poraza s predsjedničke plaće od 25 tisuća kuna vratiti na mizeriju sveučilišnog profesora od 16 i pol tisuća kuna, Josipović je ipak bio prisiljen aktivirati predsjedničku plaću idućih šest mjeseci dok se zbog teške životne situacije nekako ne snađe. Na njegovu veliku žalost, zbog birokratskih zavrzlama predsjedničku plaću je dobio samo za dva mjeseca i nakon toga se silom slova zakona mora vratit na fakultet.

Prvi znakovi općeg psihičkog sloma pojavili su se s medijskim bulažnjenjima o tome kako on, Ivo Josipović, "mora spasiti hrvatsku ljevicu" objavljenima u jednom drugom listu. Već tada su urednici trebali reagirati i prepoznati znakove teškog i očito neizlječivog samozavaravanja bivšeg predsjednika. No, kao i prečesto do sada, naši mediji su odlučili senzacionalistički eksploatirati bolesnog čovjeka, a vrhunac je dakako ova naslovnica Expressa.

Apeliram na kolege novinare da se suzdrže od razgovora s bivšim predsjednikom i citiranjem njegovih izjava kojima očito nedostaje mnogo psihofarmakološke intervencije. Pozivam našu krovnu udrugu HND i njeno etičko vijeće da se pozabave fenomenom medijskog lešinarenja nad nenormalnim osobama.

Domagoj Zovak, urednik News Bara

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Fotografija

Facebook komentari