tko tebe kamenom ti njega tužbom

Sirotinja gađala svećenike kamenjem ne bi li im oni uzvratili kruhom

Nesretna sirotinja nadala se kako će svećenici okrenuti i drugi obraz, ne bi li uzvratili s duplo više kruha, no jedino što su dobili je kaznena prijava jer su kamenom pogodili svećenika u prepone i pritom razbili glavu nesretnom ministrantu.

Uzrečicu "Tko tebe kamenom, ti njega kruhom" rekla je navodno jednom jedna povijesna ličnost (a da povijest je vrlo relativna stvar, dovoljno je poslušati na minutu Hasanbegovića op.a.). Ova kršćanska izreka govori o oprostu i ljubavi prema svojim neprijateljima te nas uči kako na loše treba odgovoriti dobrim, a ne kaže se bez veze "dobar kao kruh" zar ne?

Oprostu i ljubavi...

Iako bi većina pomislila kao se u toj uzrečici koriste metafore te kamen nije kamen već predstavlja nešto ružno i bolno, detaljnim promišljanjem doći ćemo do zaključka kako se taj oprost odnosi isključivo baš na to, kamen. Ako si homoseksualan ideš u pakao. Ako si ateist ideš u pakao. Ako si druge vjere, pogađate idete u pakao. Čak ako si vjernik, ali si za ukidanje crkvenog nameta, pakao ti ne gine. No što je onda s kamenjem? Hoće li rezultirati kruhom?

Jučer ispred Kaptola skupina siromašnih građana vođena tom izrekom, počela je kamenjem zasipati skupinu svećenika, ne bi li im oni uzvratili kruhom i prekinuli njihovu višednevnu glad. I dobili su kruh, u Remetincu, dok čekaju suđenje za nanošenje teških fizičkih ozljeda nevinom ministrantu koji je zalutao pod svećenikovu halju.

Dakle, kruha imaju, a oprost? Oprost si ne mogu priuštiti, jer gledajući crkveni cjenik za oprost grijeha, da za oprost imaju, ne bi bili kruha gladni. Logično, zar ne?

Fotografija
Robert Anic/PIXSELL

Facebook komentari