bolest hrvatskog naroda

Murphyjev zakon: Vlada uvijek padne na podmazanu stranu

Za razliku od kriške kruha namazane paštetom, koja uvijek pada na namazanu stranu, pad Vlade ne podliježe Murphyjevom zakonu, a objasnit ću vam i zašto.

Svima je dobro znan Murphyjev zakon, poslovica i životna mudrost kojoj je svojom nezaboravnom izrekom dao ime američki inženjer Edward A. Murphy, a glasi "Ako nešto može poći naopako, poći će naopako". Najpoznatiji primjer je onaj s kriškom kruha, koja nam onako netom namazana paštetom pada na pod namazanom stranom, pritom zalijepivši se na isti poput službenika za državni proračun i potpuno pobijajući pravilo od 3 sekunde. No kave to ima veze s Vladom Republike Hrvatske, zapitat će se neki?

'Ajmo se vratiti na samu poslovicu "Ako nešto može poći naopako, poći će naopako". U sad već bivšoj Vladi sve je moglo poći naopako jer jednostavno naopako i započelo, a kako nije za očekivati da će kuća na lošim temeljima potrajati duže od one od karata, jučerašnji pad Vlade uopće ne čudi. Uloga HDZ-a i MOST-a je bila više poput one igre sa stolcima u kojoj nakon prestanka muzike svi uhvate po stolac, a jedan uvijek izvisi - u ovom slučaju kompletna Vlada. Realno govoreći, ova Vlada i nije podlegla Murphyjevom zakonu iz razloga jer nije bilo onog osjećaja iznenađenja niti razočaranja, kao niti žaljenja nakon pada. No postoji još jedan razlog zašto niti naslov ovog teksta nije Murpheyev zakon.

"Vlada uvijek padne na podmazanu stranu" je tu kao igra riječi koja asocira na dobro znanu situaciju s kriškom kruha, ali za razliku od kriške, hrvatska Vlada je uvijek podmazana s obje strane, pa tako njen pad nije pod utjecajem zakona slučajnosti, već nemogućnosti drugačijeg ishoda.

Za kraj se mogu samo ispričati gospodinu Murphyju koji nema nikakve veze s hrvatskom Vladom, jer Vladu koja već 26 godina pada uvijek na podmazanu stranu biramo mi glasači, pa nam ne ostaje ništa drugo nego nakon svakog pada spominjati majku sebi, a ne pokojnom Murphyju. 

Fotografija

Facebook komentari