NEVIĐENI HULIGANIZAM

Kaos na autocesti: Potukli se Zagrebački mališani i Klinci s Ribnjaka, više policajaca ozlijeđeno

Poznati dječji zborovi prvo su se potukli među sobom, a potom su palicama, bokserima i Molotovljevim koktelima nasrnuli na policajce. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, sedam policajaca je ozlijeđeno, a privedeno je 40-ak maloljetnika u dobi od 4 do 10 godina, neki od njih u vidno alkoholiziranom stanju.

Nakon što su se u nedjelju na autocesti A1 potukli navijači Dinama i Hajduka, danas je na autocesti A6 izbio novi krvavi obračun. Po povratku s Dječjeg festivala u Rijeci na odmorištu Ravna Gora došlo je do masovne tučnjave, u kojoj je sudjelovalo šezdesetak pripadnika dječjih zborova 'Klinci s Ribnjaka' i 'Zagrebački mališani'.

Neprijateljstva su počela već tijekom festivala, kada su Klinci s Ribnjaka iz još neutvrđenih razloga izviždali nastup Zagrebačkih mališana, a nakon toga je nekoliko članova tog zbora za vrijeme pauze napalo tri člana Klinaca s Ribnjaka.

Po povratku s festivala autobusi zagrebačkih zborova, koji su vozili jedan za drugim, zaustavili su se na odmorištu Ravna Gora, a vrlo brzo nastao je kaos.

- Njih desetak reklo je da mora piškiti. Bilo mi je čudno da svi moraju na WC u isto vrijeme, no rekla sam vozaču da stane. I drugi autobus, koji je prevozio Zagrebačke mališane, stao je nedaleko našeg. Kad su se vrata otvorila sva djeca su izletjela van, poredala su se jedno do drugog, a isto su napravili i Zagrebački mališani. Pokušala sam ih natjerati da se vrate u autobus, no mala Marica, inače nježna 6-godišnjakinja s kečkicama, me odgurnula i rekla da se sklonim jer bih mogla nastradati - priča nam voditeljica Klinaca s Ribnjaka, koja je još uvijek u šoku.

Sukobljeni zborovi prvo su se počeli verbalno vrijeđati, jedni drugima spominjući očeve, majke, vrtiće i škole, a onda su na zgražanje svojih voditelja krenuli jedni na druge i počeli se mlatiti. Neka od djece izvukla su male bejzbolske palice, boksere i slične rekvizite i počela ih bez milosti koristiti protiv svojih suparnika.

Nakon nekoliko minuta na odmorište, gdje se odvijala nezapamćena tučnjava, stao je automobil s četiri policajca koji su bili u prolazu. Primijetivši policijske službenike, koji su u čudu gledali prizor, djeca su se prestala tuči, ujedinila se i počela bacati kamenje na njih.

- Nisam mogao vjerovati. Prvo su nas počeli gađati kamenjem, a kad smo se malo povukli, počeli su gromoglasno izvikivati 'Ubij drotove, pasje skotove' i slične parole. Nisu se uplašili ni kad smo izvukli pendreke i krenuli na njih, nego su svi nasrnuli na nas i počeli nas udarati iz sve snage, dobro da nas nisu ubili. Navijači su male bebe za ove nasilnike - izjavio je jedan od policajaca kojeg je 7-godišnja članica Zagrebačkih mališana udarila bokserom u glavu, zbog čega je zatražio liječničku pomoć.

Nešto kasnije stigla su još četiri policijska vozila s ukupno 15 policajaca, što je djecu dodatno razljutilo. Iz razjarene gomile koja je zgroženim službenicima vikala 'Cigani, Cigani' odjednom je doletio Molotovljev koktel i zapalio jedno policijsko vozilo. Tučnjava je zaustavljena tek nekoliko minuta nakon dolaska pojačanja i nakon ispaljenih hitaca iz pištolja u zrak.

Ukupno je ozlijeđeno sedam policijskih službenika i petero djece, a privedeno ih je četrdesetak u dobi od 4 do 10 godina, neki od njih u vidno alkoholiziranom stanju. Osim mnogo palica, boksera te jednog noža koji su zaplijenjeni, kod jednog 7-godišnjaka pronađen je još jedan Molotovljev koktel, napravljen od smjese Fruteka i apsinta s čarapom na vrhu, koji je srećom ostao neupotrijebljen.

Policija provodi kriminalističku obradu nad uhićenom djecom te pokušava utvrditi zašto je došlo do tučnjave koja je, sudeći po zaplijenjenim rekvizitima, bila unaprijed dogovorena.

Fotografija
Luka Stanzl/PIXSELL

Facebook komentari