Adidas e za hrvatsko trzhishte izbaciti tenisice superu jedini model samo s

0
Rate this post

Psihološki uzroci

Psihološka dimenzija jednoglasno se smatra primarnom važnošću kod najčešćih poremećaja hranjenja. Anoreksija, bulimija, poremećaj prejedanja povezani su s određenim psihološkim karakteristikama i sama njihova definicija podrazumijeva psihički stav i nelagodu vezanu uz unos hrane i njezine posljedice na izgled. Biti vrlo mršav ili pretio mora biti povezan s psihičkim stresom koji rezultira.

  1. Slično, obiteljski čimbenici ulaze na različite, ali stalne načine u favoriziranje pojave i postojanosti ovih poremećaja. Jedan od prvih opisa sindroma, 1873., zaslužan je francuski internist Ernest-Charles Lasègue, koji je stav članova obitelji uključio kao neophodan element u dijagnostički proces.
  2. Danas se obiteljska psihoterapija ili drugi tretmani koji uključuju obitelj smatraju sastavnim dijelom svakog programa liječenja poremećaja hranjenja.
  3. Britanske NICE (National for Health and Care Excellence) smjernice, koje se vrlo poštuju i u Italiji, preporučuju obiteljsku terapiju kao preferencijalni tretman za dječje, adolescentne i juvenilne anoreksije i bulimije te uključenost obitelji čak iu odrasloj dobi.

Psihosocijalni uzroci

Psihosocijalna komponenta također igra nedvojbeno važnu ulogu.

Epidemiološki podaci sami po sebi otkrivaju: prema podacima ažuriranim do studenog 2006., koje je dostavio Nacionalni centar za epidemiologiju, nadzor i promicanje zdravlja, prevalencija anoreksije nervoze i bulimije nervoze u Italiji bila bi 0,2% –0,8% respektivno. % –5%, u skladu s onim što je pronađeno u mnogim drugim europskim i izvaneuropskim zemljama.

Unatoč nedostatku epidemioloških studija u našoj zemlji (od 2006. do 2011. postoje samo 2 epidemiološke studije usporedive s onima u međunarodnoj literaturi), ti su podaci slični onima u drugim zapadnim zemljama (Europa, SAD i Kanada, Japan).

S druge strane, u zemljama u razvoju podaci koji se odnose na incidenciju i prevalenciju DCA-a iznimno su oskudni, također zbog njihove oskudne važnosti u kvantitativnom smislu, ali čini se da ukazuju na to da je prisutnost ovih poremećaja povezana sa stupnjem izloženosti utjecaju kultura.zapadna.

  • Kulturni uzroci
  • kulturološki uzroci poremećaja hranjenja

Kriteriji za dijagnozu i diferencijalnu dijagnozu ne mogu izbjeći upućivanje na kulturne čimbenike. Dokaz tome su kipići ‘prapovijesne Venere’, poput ove na fotografiji, danas potencijalne kandidatkinje za lijek protiv pretilosti, a ne za natjecanje ljepote.

Uzroci koji proizlaze iz drugih psihičkih poremećaja

DCA se često povezuju s drugim mentalnim poremećajima:

  • Najčešći komorbiditet anoreksije je s anksioznim poremećajima, osobito u ranim fazama poremećaja
  • depresivni fenomeni, ili u svakom slučaju jaka tuga, vrlo su česti kada se anoreksija
  • počne prevladavati i djevojčica ponovno dobije na težini
  • čak ni povezanost s poremećajima osobnosti nije rijetka
  • bulimija je također ponekad povezana sa zlouporabom supstanci.

Uzroci koji proizlaze iz drugih psihičkih poremećajaPoremećaji hranjenja: koji su prvi simptomi? Kako ih prepoznati?

Početak poremećaja hranjenja može biti vrlo raznolik u odnosu na dob, spol, kao i njegovu vrstu.

1. Simptomi anoreksije simptomi anoreksije U tipičnim oblicima anoreksije, početak se javlja u adolescentica ili predadolescentica, ponekad se podudara s menarhom ili ubrzo nakon menarhe, drugi put nekoliko godina kasnije.

Dijetu započetu za prekomjernu tjelesnu težinu – čak i neznatnu ili samo pretpostavljenu – prati progresivno smanjenje hrane, često sve selektivnije.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime