Prime time 22 povijesni intervju s predsjednicom kolindom grabar kitarovi

0
Rate this post

Prevencija

U slučaju pretilosti, kada ne ovisi o specifičnoj patologiji, glavno liječenje je prevencija: usvajanjem zdravog načina života, odnosno pravilnom prehranom i primjerenom tjelesnom aktivnošću, možete kontrolirati svoju težinu i spriječiti prekoračenje razine rizika.

Pretilost djece: međunarodne strategije

Za bolje rješavanje i upravljanje globalnom krizom pretilosti u djetinjstvu, WHO je osnovao Komisiju za zaustavljanje pretilosti u djetinjstvu kako bi utvrdio koji su se pristupi i intervencije u borbi protiv pretilosti pokazali najučinkovitijima u različitim zemljama svijeta.

  • Komisija je 2016. godine izradila izvješće koje sadrži šest preporuka nužnih za rješavanje “pretilosti” okoliša i ključnih životnih razdoblja za borbu protiv pretilosti u djetinjstvu.
  • Na europskoj razini najvažniji je dokument Akcijski plan o pretilosti djece 2014.-2020. (pdf 332 kb), Akcijski plan protiv pretilosti djece koji je EU objavio u veljači 2014.

Tekst identificira 8 prioritetnih područja za djelovanje, daje osnovu na kojem treba raditi na provedbi nacionalnih politika za borbu protiv pretilosti djece (djeca i mladi u dobi od 0-18 godina) i identificira 3 glavne vrste dionika koji mogu igrati važnu ulogu u postizanju ciljeva. Za više informacija pročitajte detaljnu studiju Angele Spinelli i Paole Nardone (Odjel za zdravlje i razvoj žena, Cnesps-Iss) i Daniele Galeone (Ministarstvo zdravlja).

Osim toga, Europski ured WHO-a promovirao je Inicijativu za nadzor pretilosti djece (Cosi) kako bi prikupio usporedive podatke o prevalenci prekomjerne tjelesne težine u regiji i omogućio usporedbu između zemalja (više od 30, uključujući Italiju) koje sudjeluju u europskom nadzoru.

Dan pretilosti, 11 milijuna Talijana s prekomjernom težinom. Hitna pomoć za djecu

Prema posljednjim procjenama, oko 10% stanovništva je pretilo. Epidemija košta 22 milijarde kuna. Kriv za loše navike za stolom. Samo 5% za hormonalne disfunkcije. Besplatne konzultacije za borbu protiv bolesti

  • Ažurirano u 13:15 2 minute čitanja
  • U opasnosti od pretilosti mnogo djece
  • Mnoga djeca su u opasnosti od pretilosti

U VREMENU ‘rezova’, velike intervencije u borbi protiv pretilosti mogle bi mnogo spasiti nacionalni zdravstveni sustav. Ova epidemija košta 22 milijarde eura godišnje, od čega se većina troši na hospitalizaciju.

Ugrožava zdravlje 10% stanovništva, a najviše su ugrožena djeca.

U Italiji poprima sve alarmantnije dimenzije, toliko da naša djeca drže europski rekord u prekomjernoj težini. Prevencija je još uvijek najvažnije oružje za preokretanje ovog trenda. Zato se danas, 10. listopada, vraća Dan pretilosti, kampanja podizanja svijesti koju promovira Talijansko udruženje dijetetičara i kliničke prehrane (ADI), sa sastancima, besplatnim posjetama i inicijativama od sjevera do juga zemlje.

Loše prehrambene navike.

Ugrožava zdravlje 10% stanovništva, a najviše su ugrožena djecaDa je pretilost danas problem koji svake godine dovodi u opasnost zdravlje stanovništva, kao i stabilnost zdravstvenih sustava, potvrđuju brojke. Od 18. godine naviše, prema posljednjim procjenama, oko 10% Talijana je pretilo, a 36,1% ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Kada su djeca u pitanju, onda situacija postaje hitna: prema podacima ministarskog projekta ‘Okkio alla Salute’, u koji je sudjelovalo preko 46 tisuća djece, 22,2% ima prekomjernu tjelesnu težinu, a preko 10% pretilo.

  1. A zabrinjavajuće je da je Akcijski plan EU-a o pretilosti u djetinjstvu 2014.-2020. stavio talijansku djecu na vrh ljestvice pretilosti u Europi, a slijede dansku i francusku djecu.
  2. Neophodno je djelovati rano, u prvim godinama života.

Za stolom se može učiniti mnogo jer se, prema riječima stručnjaka, radi o bolesti koja se 50% može pratiti u genetskim čimbenicima, a 50% u okolišnim čimbenicima. U bolest je uključeno 40 gena. Međutim, središnji bi element također bio prijenos loših prehrambenih navika između generacija.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime